Үгілмелі печенье дайындауда глютенсіз ұндарды қолдануды зерттеу

Автор: А.С. Умирбекова1, А.Б. Мынбаева2, Б.Е. Солтыбаева3, Н.В. Иванникова4, А.С. Боранкулова5

1,2,3,4,5М.Х. Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті, Тараз қ., Қазақстан
Бет 38-48

https://doi.org/10.55956/BNAL4181

Аңдатпа. Мақала бүгінгі таңда өзекті болып отырған глютенсіз тамақ өнімдерінің ассортиментін кеңейту мәселесіне арналған. Арнайы тамақтануға арналған тағамдық құндылығы жоғары глютенсіз жүгері, күріш және қарақұмық ұндарын қолданып үгілмелі печеньелерді дайындау технологиясы қарастырылған. Глютенсіз ұндардан дайындалған үгілмелі печеньелердің органолептикалық және физикалық-химиялық көрсеткіштері анықталған. Зерттеулер нәтижесі бойынша глютенсіз ұндардан үгілмелі печеньелердің рецептурасы жасалған. Алынған глютенсіз үгілмелі печеньелерді тек целиакия ауруымен ауыратын науқастарға ғана емес, сонымен қатар тағамдық рационын түзетуге мұқтаж адамдарға да десерт түрінде қолдануға ұсынылған.

Тірек сөздер: глютенсіз үгілмелі печенье, жүгері ұны, күріш ұны, қарақұмық ұны, целиакия ауруы.

Умирбекова, А.С. Үгілмелі печенье дайындауда глютенсіз ұндарды қолдануды зерттеу [Мәтін] / А.С. Умирбекова, А.Б. Мынбаева, Б.Е. Солтыбаева, Н.В. Иванникова, А.С. Боранкулова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2023. – №3(81). – Б.38-48. https://doi.org/10.55956/BNAL4181

(PDF)