Механика және технологиялар
Author: Е.Е. Ashirbay
Page 101-107

https://doi.org/10.55956/ASQR9485

Abstract. This article studies the introduction of Kazakh language to the medical decision system called “Symptomchecker”. As a solution, model of the medical decision system was recreated from medical support system ISABEL and was made by the methodology method. For selecting and showing the final diagnosis the dataset was translated from Russian language to Kazakh using Google Translate and the website: sozdik.kz. The aim of this research work is to create the medical support system for people with knowledge of Kazakh language who don’t know other languages. The system was created in Android Studio for mobile devices. The user is displayed with a nitty gritty list of all conceivable symptoms seen in most of the commonly seen maladies overseen by self-care.

Keywords: language, dataset, methodology, self-care, symptoms.

Ashirbay Е.Е. The introduction of Kazakh language to the “Symptom checker” system // Mechanics and Technology / Scientific journal. – 2022. – No.2(76). – P.101-107. https://doi.org/10.55956/ASQR9485

(PDF)

Автор: А.Р. Кембаев
Бет 91-100

https://doi.org/10.55956/BXPG1066

Аңдатпа. Мақалада Амангелді газ кенорнындағы газды кәсіпшілікте өңдеу кезіндегі тұрақтандыру бағанасының конструкциясын жетілдіру әдістері қарастырылған. Газоконденсатты кен орындарда пайдаланылатын тұрақтандыру бағанасының ішіндегі саптаманың конустық беті бойынша ағатын сұйық пленкасына әсер ететін күштерді және бөліну бетіне іш жақтан әсер ететін тамшылы сұйық ағынының толқынды ыдырауына талдау жасау нәтижесінде, пленканың қалыңдығы, оның орташа шығындағы жылдамдығы, ағынның жылдамдығы және диаметрі, сондай-ақ тамшы диаметрі анықталған. Ұсынылған теңдеулер аппараттың конструктивтік параметрін, сондай-ақ бірігіп әрекет ететін ағындардың физикалық қасиеттерін есепке алады. Масса және жылуалмасудың гидродинамикасының біріккен процестеріне жүргізілген тәжірибелі зерттеулер негізінде конусты саптама қабатында түйісу жылуалмасуы есептеу теңдеулерінің математикалық моделі ұсынылған.

Тірек сөздер: тұрақтандыру бағанасы, конусты саптама, гидравликалық кедергі, газдық фаза, конструкциясын жетілдіру.

Кембаев, А.Р. Амангелді газ кенорнындағы газды кәсіпшілікте өңдеу кезіндегі тұрақтандыру бағанасының конструкциясын жетілдіру әдістері [Мәтін] / А.Р. Кембаев // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №2(76). – Б.91- 100. https://doi.org/10.55956/BXPG1066

(PDF)

Автор: Г.У. Куттыбаев, Ж.С. Шыныбай
Бет 81-90

https://doi.org/10.55956/REAG9569

Аңдатпа. Жаңартылатын энергия көздеріне (ЖЭК) әлемдік сұраныс үнемі өсіп келеді. 2050 жылға қарай жаһандық энергетикалық теңгерімдегі олардың үлесінің ұлғаюы 35%-ға дейін болжанып отыр, ал дамыған елдердегі олардың өсу қарқыны 2050 жылға қарай дәстүрлі энергиямен қамтамасыз етудің 70% алмастыра алады. Осыған байланысты барлық дамыған елдерде баламалы энергетикаға байланысты бағдарламалар әзірленіп, іске асырылуда. Оның тартымдылығы ресурстардың сарқылмауынан, әлемдік энергия нарықтарындағы баға конъюнктурасынан, сондайақ, экологиялық тазалығынан туындайды. ЖЭК-нің осындай артықшылықтары – шет елдерде жаңартылатын энергетиканың қарқынды дамуына және алдағы онжылдықтардағы оның перспективаларына қатысты өте оптимистік болжамдарға себеп болды.

Тірек сөздер: жаңартылатын энергия көздері (ЖЭК), жел энергетикалық қондырғы (ЖЭҚ), жел энергетикалық потенциалы (ЖЭП), желдің, күннің қуаты, жел турбинасы, жел электр станциялары (ЖЭС).

Куттыбаев, Г.У. Әлемдегі жаңартылатын энергия көздерінің жел және күн энергиясына қатысты дамуы [Мәтін] / Г.У. Куттыбаев, Ж.С. Шыныбай // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №2(76). – Б.81-90. https://doi.org/10.55956/REAG9569

(PDF)

Автор: Н.Ш. Абдлахатова, А.О. Жанпейісова
Бет 73-80

https://doi.org/10.55956/LVBD3937

Аңдатпа. Мақалада геотермалдық ресурстардың сипаттамалары берілген. Геотермалды энергияның артықшылығы мен кемшіліктері қарастырылған. Геотермалды көздерден электр энергиясын өндіру келешегі баяндалған. Гидрогеотермалдық ресурстарды барынша тиімді игеруге ықпал ететін бинарлы Гео электр станциясын (ГеоЭС) артықшылықтары сипатталған.

Тірек сөздер: геотермалдық ресурстар, бинарлы циклді геотермалды электр станциясы, қайнау температурасы төмен жұмыс сұйықтығы, бу турбиналық қондырғы, су буы.

Абдлахатова, Н.Ш. Тербеліс формасын тізбектеп жуықтаудың графикалық формасы [Мәтін] / Н.Ш. Абдлахатова, А.О. Жанпейісова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №2(76). – Б.73-80. https://doi.org/10.55956/LVBD3937

(PDF)

Автор: С.С. Джингилбаев, В.А. Силин
Страница 66-72

https://doi.org/10.55956/YKET2568

Аннотация. Одним из главных процессов пищевой промышленности является смешивание разнородных дисперсных компонентов. Именно по этой причине к однородности смеси и энергоёмкости оборудования выдвигаются особые требования, которые современные аппараты не способны обеспечить. В статье описана предложенная конструкция горизонтального смесителя с регулируемым углом наклона двух верхних шнеков. При проведении эксперимента частота вращения принята с варьированием от 50 мин-1 до 150 мин-1 и угол наклона верхних шнеков с варьированием от 0 до 14 градусов. Время смешивания во всех экспериментах было постоянным и равным 8 минутам. В результате экспериментов определены оптимальные параметры шнекового смесителя. Установлено, что наибольшая равномерность перемешивания при достаточно низкой энергоёмкости процесса достигается при числе оборотов в пределах от 100 до 110 мин-1 и угле наклона верхних шнеков равном 8°.

Ключевые слова: шнек, смешивание, однородность, энергоёмкость, угол наклона, частота вращения.

Джингилбаев, С.С. Экспериментальное обоснование оптимальных значений угла наклона и частоты вращения шнеков горизонтально шнекового смесителя [Текст] / С.С. Джингилбаев, В.А. Силин // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №2(76). – С.66-72. https://doi.org/10.55956/YKET2568

(PDF)

Автор: З.В. Василенко, П.А. Ромашихин, Т.Н. Болашенко, Е.Н. Кучерова, А.В. Бычко
Страница 59-65

https://doi.org/10.55956/VQQD2432

Аннотация. Представлены результаты исследований содержания незаменимых и заменимых аминокислот, аминокислотный скор, показатели утилитарности незаменимых аминокислот, сбалансированность аминокислот белков разработанных вареных колбасных изделий с использованием муки из жмыха льняного, а также переваримость белков колбасных изделий invitro в сравнении с контрольным образцом (без использования муки из жмыха льняного). Установлено, что белки колбасных изделий с введением в рецептуру муки из жмыха льняного обладают более высокой биологической ценностью.

Ключевые слова: жмых льняной, вареные колбасные изделия, незаменимые и заменимые аминокислоты, аминокислотный скор, показатель утилитарности, сбалансированность аминокислот, переваримость белков вареных колбас.

Василенко, З.В. Влияние муки из жмыха льняного на биологическую ценность белков вареной колбасы из мяса птицы [Текст] / З.В. Василенко, П.А. Ромашихин, Т.Н. Болашенко, Е.Н. Кучерова, А.В. Бычко // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №2(76). – С.59-65. https://doi.org/10.55956/VQQD2432

(PDF)