Басты бет - Мұрағат - Механика және технологиялар - Механика және технологиялар 2022-1

Механика және технологиялар 2022-1
Автор: Д. Сұлтанбекұлы, С.А. Кульмамиров
Бет 93-102

https://doi.org/10.55956/EXAO9516

Аңдатпа. Мақалада сөйлеуді тану алгоритмдерінің формасы мен мазмұны сипатталған. Сөйлеуді тану алгоритмін жүзеге асыру дыбыстық сигнал үлгілерінің мелжиілік коэффициенттерін салыстыруға негізделген. Сөйлеу белсенділігінің бағдарламалық детекторы салынды және зерттелді, бұл есептеу ресурстарының көлемін едәуір азайтуға мүмкіндік береді.

Тірек сөздер: сөйлеуді тану, мелжиілікті коэффициенттер, кепстр.

Сұлтанбекұлы, Д. Сөйлеуді тану жүйесінің алгоритмдерін рәсімдеу [Мәтін] / Д. Сұлтанбекұлы, С.А. Кульмамиров // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №1(75). – Б.93-102. https://doi.org/10.55956/EXAO9516

(PDF)

Автор: Ж.У. Сугиров, Г.Г. Байсарова, С.М. Оспанова, М.К. Суйменова, Г.И. Есболай, А.И. Избасар
Страница 87-92

https://doi.org/10.55956/DZGK1620

Аннотация. В статье решается задача по определению нелинейной деформации стержня при термомеханической нагрузке. Рассмотрен случай плоской задачи, когда стержень будет деформироваться в плоскости под воздействием механических нагрузок и неравномерных температурных полей. Для изогнутых стержней разработаны основные уравнения, которые дают возможность получить новые дифференциальные уравнения, распространяемые на прямые стержни, постановка в которых Ө0=0, и р0 приведет к стремлению к бесконечности.

Ключевые слова: нелинейная деформация, стержень, термомеханическая нагрузка, температурное поле, дифференциальное уравнение.

Сугиров, Ж.У. Определение основных уравнений нелинейных деформаций стержней при термомеханических нагрузках [Текст] / Ж.У. Сугиров, Г.Г. Байсарова, С.М. Оспанова, М.К. Суйменова, Г.И. Есболай, А.И. Избасар // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №1(75). – С.87-92. https://doi.org/10.55956/DZGK1620

(PDF)

Автор: С.Қ. Жолдасов, М.Т. Байжигитова, С.Ж. Тәттібаев
Бет 78-86

https://doi.org/10.55956/BEEZ8922

Аңдатпа. Ғылыми мақалада табаны бұжырлы каналдардағы бірқалыпты қозғалыс және бұжырлық коэффициентін анықтау мәселелері қарастырылған.

Тірек сөздер: канал, бірқалыпты қозғалыс, бұжырлық коэффициенті, орныққан қозғалыс, орташа жылдамдық, арна периметрі, арнаның көлденең қимасы, гидравликалық радиус.

Жолдасов, С.Қ. Периметрі бойынша бұжырлық коэффициенті әртүрлі каналдардағы су қозғалысы [Мәтін] / С.Қ. Жолдасов, М.Т. Байжигитова, С.Ж. Тәттібаев // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №1(75). – Б.78-86. https://doi.org/10.55956/BEEZ8922

(PDF)

Автор: А.А. Сагындыков, Б.А. Нурлыбаев, Н.Т. Карабаев, А.К. Медетов
Страница 71-77

https://doi.org/10.55956/DIOB2736

Аннотация. В работе показаны возможности переработки фосфогипса завода минеральных удобрений, где ежегодно образуется более 1 млн. т фосфогипса. Данный фосфогипс в настоящее время не используется. Авторами предложен состав и технология переработки фосфогипса в ангидритовое вяжущее с использованием активатора твердения доломита. Прочность вяжущего достигает 29,3 МПа.

Ключевые слова: фосфогипс, доломит, ангидритовое вяжущее, активатор твердения, обжиг, тонкость помола, прочность, водостойкость.

Сагындыков, А.А. Ангидритовые вяжущие из фосфогипса и доломита [Текст] / А.А. Сагындыков, Б.А. Нурлыбаев, Н.Т. Карабаев, А.К. Медетов // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №1(75). – С.71-77. https://doi.org/10.55956/DIOB2736

(PDF)

Автор: М.Е. Ержанова
Бет 65-70

https://doi.org/10.55956/XTWA3366

Аңдатпа. Ұнды тарту – ұн тарту өнеркәсібіндегі ең маңызды кезеңдердің бірі болып табылады. Ұнның сапасы негізінен еліміздегі барлық дерлік тұтынушылардың күнделікті тамақтану рационына кіретін дайын нан өнімдерінің сапасын көрсетеді. Сондықтан ұн сапасын бақылау маңызды өндірістік процесс болып табылады. Мақалада ұнның дисперсиясын анықтауда нейрондық желіні пайдалану қарастырылған. Нейрондық желілерді пайдалану басқару объектісінің техникалық күйлерін жіктеудің сызықтық емес есептерін шешуге мүмкіндік береді.

Тірек сөздер: ұн өндірісі, технологиялық процесс, нейрондық желі, көпқабатты перцептрон.

Ержанова, М.Е. Нейрондық желіні пайдаланып ағындағы ұнның дисперсиясын анықтау [Мәтін] / М.Е. Ержанова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №1(75). – Б.65-70. https://doi.org/10.55956/XTWA3366

(PDF)

Автор: Н.Ә. Жүсіп, С.Б. Байтукенова
Бет 55-64

https://doi.org/10.55956/SSFS3511

Аңдатпа. Зерттеу жүргізу жұмыстары кезінде сиыр сүті өнімінен көкөніс шірнесі мен шырынды жұмсақ жемістер шәрбаты қосылған функционалдық нысандағы ашыған сүт өнімдерінің үлгілері дайындалып, олардың физикалық-химиялық, сондай-ақ органолептикалық қасиеттеріне зерттеу жүргізілді.

Сапаны органолептикалық бағалау кезінде көкөністер пен жеміс-жидектер шырынымен байытылған ашыған сүт өнімдерінің барлық ұсынылған түрлері жоғары органолептикалық қасиетке ие екендігі анықталды, соның ішінде, ең жоғарғы деген органолептикалық көрсеткіштерге қаражидек және алша шырындары қосылған йогурттар, майлылығы 3,2% қызылша шырыны мен қаражидек шәрбатымен байытылған «Қызылша-қаражидек» йогурты 9,9 ұпайға ие болып, жоғарғы көрсеткішке ие болды.

Физикалық-химиялық сапа көрсеткіштерді зерттеу нәтижесінде функционалдық тұрғыдағы ашыған сүт өнімдері үлгілерінің құрамындағы май, ақуыз және ҚМСҚ массалық үлестерінің, қышқылдығының, сонымен бірге, фосфатаза немесе пероксидазаның МЕМСТ 31981-2013 стандарттарына сай екендігі айқындалды.

Оңтайлы сақтаудың шарттарын жүзеге асыру мақсатында йогурттардың тұтынушылық қасиетінің өзгерістерге ұшырауын анықтау мақсатында зерттеулер олардың әзірленген күнінен бастап 3, 5 және 7-ші күндері жасалды. Сақтау кезеңінің 7-ші күніндегі көкөніс, жеміс-жидек шәрбаттарымен толықтырылған ашыған сүт өнімдерінің физикалық-химиялық сапа көрсеткіштері зерттеле келе дайын өнімді 7 күн сақтау керек екендігі оңтайлы деп белгіленді.

Тірек сөздер: сиыр сүті, йогуртқа арналған ашытқылар, көкөніс шырыны, жеміс-жидек шәрбаты, өсімдік компонеттерімен байытылған қоспа, функционалдық бағыттағы ашыған сүт өнімдері, органолептикалық қасиет, физикалық-химиялық сапа көрсеткіші.

Жүсіп, Н.Ә. Функционалдық тұрғыдағы йогурттардың органолептикалық, физикалық-химиялық көрсеткіштерін зерттеу [Мәтін] / Н.Ә. Жүсіп, С.Б. Байтукенова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №1(75). – Б.55-64. https://doi.org/10.55956/SSFS3511

(PDF)