Home - Archives - Mechanics & Technologies - Механика және технологиялар 2022-1
https://doi.org/10.55956/EXAO9516
Аңдатпа. Мақалада сөйлеуді тану алгоритмдерінің формасы мен мазмұны сипатталған. Сөйлеуді тану алгоритмін жүзеге асыру дыбыстық сигнал үлгілерінің мелжиілік коэффициенттерін салыстыруға негізделген. Сөйлеу белсенділігінің бағдарламалық детекторы салынды және зерттелді, бұл есептеу ресурстарының көлемін едәуір азайтуға мүмкіндік береді.
Тірек сөздер: сөйлеуді тану, мелжиілікті коэффициенттер, кепстр.
Сұлтанбекұлы, Д. Сөйлеуді тану жүйесінің алгоритмдерін рәсімдеу [Мәтін] / Д. Сұлтанбекұлы, С.А. Кульмамиров // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №1(75). – Б.93-102. https://doi.org/10.55956/EXAO9516
https://doi.org/10.55956/DZGK1620
Аннотация. В статье решается задача по определению нелинейной деформации стержня при термомеханической нагрузке. Рассмотрен случай плоской задачи, когда стержень будет деформироваться в плоскости под воздействием механических нагрузок и неравномерных температурных полей. Для изогнутых стержней разработаны основные уравнения, которые дают возможность получить новые дифференциальные уравнения, распространяемые на прямые стержни, постановка в которых Ө0=0, и р0 приведет к стремлению к бесконечности.
Ключевые слова: нелинейная деформация, стержень, термомеханическая нагрузка, температурное поле, дифференциальное уравнение.
Сугиров, Ж.У. Определение основных уравнений нелинейных деформаций стержней при термомеханических нагрузках [Текст] / Ж.У. Сугиров, Г.Г. Байсарова, С.М. Оспанова, М.К. Суйменова, Г.И. Есболай, А.И. Избасар // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №1(75). – С.87-92. https://doi.org/10.55956/DZGK1620
https://doi.org/10.55956/BEEZ8922
Аңдатпа. Ғылыми мақалада табаны бұжырлы каналдардағы бірқалыпты қозғалыс және бұжырлық коэффициентін анықтау мәселелері қарастырылған.
Тірек сөздер: канал, бірқалыпты қозғалыс, бұжырлық коэффициенті, орныққан қозғалыс, орташа жылдамдық, арна периметрі, арнаның көлденең қимасы, гидравликалық радиус.
Жолдасов, С.Қ. Периметрі бойынша бұжырлық коэффициенті әртүрлі каналдардағы су қозғалысы [Мәтін] / С.Қ. Жолдасов, М.Т. Байжигитова, С.Ж. Тәттібаев // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №1(75). – Б.78-86. https://doi.org/10.55956/BEEZ8922
https://doi.org/10.55956/DIOB2736
Аннотация. В работе показаны возможности переработки фосфогипса завода минеральных удобрений, где ежегодно образуется более 1 млн. т фосфогипса. Данный фосфогипс в настоящее время не используется. Авторами предложен состав и технология переработки фосфогипса в ангидритовое вяжущее с использованием активатора твердения доломита. Прочность вяжущего достигает 29,3 МПа.
Ключевые слова: фосфогипс, доломит, ангидритовое вяжущее, активатор твердения, обжиг, тонкость помола, прочность, водостойкость.
Сагындыков, А.А. Ангидритовые вяжущие из фосфогипса и доломита [Текст] / А.А. Сагындыков, Б.А. Нурлыбаев, Н.Т. Карабаев, А.К. Медетов // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №1(75). – С.71-77. https://doi.org/10.55956/DIOB2736
https://doi.org/10.55956/XTWA3366
Аңдатпа. Ұнды тарту – ұн тарту өнеркәсібіндегі ең маңызды кезеңдердің бірі болып табылады. Ұнның сапасы негізінен еліміздегі барлық дерлік тұтынушылардың күнделікті тамақтану рационына кіретін дайын нан өнімдерінің сапасын көрсетеді. Сондықтан ұн сапасын бақылау маңызды өндірістік процесс болып табылады. Мақалада ұнның дисперсиясын анықтауда нейрондық желіні пайдалану қарастырылған. Нейрондық желілерді пайдалану басқару объектісінің техникалық күйлерін жіктеудің сызықтық емес есептерін шешуге мүмкіндік береді.
Тірек сөздер: ұн өндірісі, технологиялық процесс, нейрондық желі, көпқабатты перцептрон.
Ержанова, М.Е. Нейрондық желіні пайдаланып ағындағы ұнның дисперсиясын анықтау [Мәтін] / М.Е. Ержанова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №1(75). – Б.65-70. https://doi.org/10.55956/XTWA3366
Функционалдық тұрғыдағы йогурттардың органолептикалық және физикалық-химиялық көрсеткіштерін зерттеу
https://doi.org/10.55956/SSFS3511
Аңдатпа. Зерттеу жүргізу жұмыстары кезінде сиыр сүті өнімінен көкөніс шірнесі мен шырынды жұмсақ жемістер шәрбаты қосылған функционалдық нысандағы ашыған сүт өнімдерінің үлгілері дайындалып, олардың физикалық-химиялық, сондай-ақ органолептикалық қасиеттеріне зерттеу жүргізілді.
Сапаны органолептикалық бағалау кезінде көкөністер пен жеміс-жидектер шырынымен байытылған ашыған сүт өнімдерінің барлық ұсынылған түрлері жоғары органолептикалық қасиетке ие екендігі анықталды, соның ішінде, ең жоғарғы деген органолептикалық көрсеткіштерге қаражидек және алша шырындары қосылған йогурттар, майлылығы 3,2% қызылша шырыны мен қаражидек шәрбатымен байытылған «Қызылша-қаражидек» йогурты 9,9 ұпайға ие болып, жоғарғы көрсеткішке ие болды.
Физикалық-химиялық сапа көрсеткіштерді зерттеу нәтижесінде функционалдық тұрғыдағы ашыған сүт өнімдері үлгілерінің құрамындағы май, ақуыз және ҚМСҚ массалық үлестерінің, қышқылдығының, сонымен бірге, фосфатаза немесе пероксидазаның МЕМСТ 31981-2013 стандарттарына сай екендігі айқындалды.
Оңтайлы сақтаудың шарттарын жүзеге асыру мақсатында йогурттардың тұтынушылық қасиетінің өзгерістерге ұшырауын анықтау мақсатында зерттеулер олардың әзірленген күнінен бастап 3, 5 және 7-ші күндері жасалды. Сақтау кезеңінің 7-ші күніндегі көкөніс, жеміс-жидек шәрбаттарымен толықтырылған ашыған сүт өнімдерінің физикалық-химиялық сапа көрсеткіштері зерттеле келе дайын өнімді 7 күн сақтау керек екендігі оңтайлы деп белгіленді.
Тірек сөздер: сиыр сүті, йогуртқа арналған ашытқылар, көкөніс шырыны, жеміс-жидек шәрбаты, өсімдік компонеттерімен байытылған қоспа, функционалдық бағыттағы ашыған сүт өнімдері, органолептикалық қасиет, физикалық-химиялық сапа көрсеткіші.
Жүсіп, Н.Ә. Функционалдық тұрғыдағы йогурттардың органолептикалық, физикалық-химиялық көрсеткіштерін зерттеу [Мәтін] / Н.Ә. Жүсіп, С.Б. Байтукенова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №1(75). – Б.55-64. https://doi.org/10.55956/SSFS3511