Басты бет - Мұрағат - Механика және технологиялар - Механика және технологиялар 2021-3
https://doi.org/10.55956/UGZK4461
Аңдатпа. Жұмыста Алматы қаласының базарларынын алынған тауық еті мен ет өнімдерінің 105 түрлі сынамаларынан антибиотиктердің (тетрациклин, стрептомицин, хлорамфеникол) және анаболикалық стероидтердің (прогестерон, тестостерон және эстроген) қалдықтарын анықтау бойынша талдау нәтижелері баяндалған. Зерттеу өсу стимуляторларының сандық анализі мен отандық және импортталатын ет өнімдеріне мониторинг жүргізуден тұрады. Отандық ет өнімдерінің талапқа сай, ал импорттық өнімдердің антибиотиктер қалдықтарымен ластанғаны туралы қорытынды жасалған.
Тірек сөздер: өсу стимуляторлары, гормоналды өсу стимуляторлары, антибиотиктер, тауық еті.
Ахмет, Ж.Т. Отандық және импорттық құс етінің гормондар мен антибиотиктермен ластану дәрежесі [Мәтін] / Ж.Т. Ахмет, А.Д. Серикбаева, Г.Н. Жаксылыкова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2021. – №3(73). – Б.24-28. https://doi.org/10.55956/UGZK4461
https://doi.org/10.55956/WDPW9128
Аннотация. В статье приведены результаты исследований измельчения зерна пшеницы, за счет удара движущегося с большой скоростью продукта о неподвижный рабочий орган. При этом одновременно происходило сепарирование продукта на две фракции: проход и сход. На основе ситового анализа установлено, что проходовый продукт можно в дальнейшем не контролировать по крупности.
Ключевые слова: комбикорм, измельчение, ситовой анализ, модуль крупности, проход, сход.
Спандияров, Е. Установка для измельчения зернового сырья [Текст] / Е. Спандияров, А.С. Боранкулова, А.Б. Саршаева, Н. Маратқызы // Механика и технологии / Научный журнал. – 2021. – №3(73). – С.19-23. https://doi.org/10.55956/WDPW9128
https://doi.org/10.55956/XFVW3559
Аңдатпа. Жұмыс астықты өнімдердің ассортиментін кеңейту мақсатында пісіруді қажет етпейтін ұсақ булгур жармасы негізінде көже ұлттық өнімін жасауға арналған. Жаңа Булгур-көженің органолептикалық, физикалық-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштері анықталған.
Тірек сөздер: бидай-көже, ұсақ булгур жармасы, физикалық-химиялық көрсеткіштер, микробиологиялық көрсеткіштер.
Мынбаева, А.Б. Ұсақ Булгур жармасы негізінде дайындалған көженің сапалық көрсеткіштерін анықтау [Мәтін] / А.Б. Мынбаева, А.С. Боранкулова, Н.В. Иванникова, Л.Ж. Алашбаева // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2021. – №3(73). – Б.14-18. https://doi.org/10.55956/XFVW3559
https://doi.org/10.55956/KUAC8828
Аннотация. В связи с увеличением категории людей старше 60 лет в Казахстане потребление продуктов функционального назначения становится актуальной. В данной статье представлены результаты онлайн анкетирования лиц пожилого возраста, проживающих на территории Казахстана, для определения основных потребностей и особенностей их питания, а также для дальнейшей разработки функционального молочного продукта. В ходе анкетирования выявлены предпочтения лиц пожилого возраста по основным продуктам питания. Важным было определить предпочтения по молочным продуктам, а также выбрать возможные добавки для обогащения молочных продуктов. Результаты анкетирования будут использованы для дальнейших исследований в области разработки геродиетических молочных продуктов.
Ключевые слова: функциональные продукты, молочные продукты, растительные добавки, пожилые люди, анкетирование, геродиетика, правильное питание.
Сатаева, Ж.И. Сравнительный анализ питания пожилых людей в Казахстане [Текст] / Ж.И. Сатаева, А.Н. Мусабекова // Механика и технологии / Научный журнал. – 2021. – №3(73). – С.5-13. https://doi.org/10.55956/KUAC8828