Басты бет - Жаңа номер - Dulaty University хабаршысы - Жаңа номер - Dulaty University хабаршысы - Dulaty University хабаршысы 2024-2 - Биологиялық сүт өнімдерін серпімді толқындармен зерттеу

Биологиялық сүт өнімдерін серпімді толқындармен зерттеу

Автор: Т. Бижигитов1, Э. Мадалиева2

1,2М.Х.Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті, Тараз қаласы., Қазақстан
Бет 241-245

https://doi.org/10.55956/IHQO9212

Аңдатпа. Ғылыми мақалада биологиялық сұйықтардың тығыздығының және олардың серпімді қума толқын жылдамдығы мен адиабаталық сығылғыштық коэффициентінің температураға тәуелділігін анықтау мақсатында импульсті ультрадыбысты қондырғы жинастырылған. Тәжірибелік өлшеулер мен теориялық есептеулер жасау арқылы зерттелетін үлгінің тығыздығының, қума толқын жылдамдығының, адиабаталық сығылғыштық коэффициентінің температураға тәуелділігі (25-125)0С температура аралығынла алғаш рет зерттеліп ρ=ρ(t), υ=υ(t), α5= α5 (t) тәуелділігінің графиктері тұрғызылған. Биологиялық сұйықтарды зерттеу мақсатында тұрмыста қолданылатын термосты пайдаландық. Ультрадыбыс толқынының көзі және қабылдағыш, толқынды шағылдыратын айна, қыздырғыш, терможұп зерттелетін биологиялық сұйықтықтың ішіне орналастырдық. Пьезоэлемент пен айнаны белгілі арақашықтыққа орналастырдық. Зерттелетін үлгілердегі қажетті температура мен серпімді толқын жылдамдығы арнайы А және В қурылғыларының көмегімен өлшенді. Қондырғының дұрыс өлшеулер жүргізетіне көз жеткізу үшін дистилляцияланған суды зерттеп сынақтан өткіздік. Тәжірибелік өлшеулер мен есептеулерден алынған нәтижелер анықтамадағылармен сәйкес келді.

Тірек сөздер: серпімді қума толқын, адиабатаның сығылғыштық коэффициенті, биологиялық сүт өнімдері.

(PDF)