Механика және технологиялар
Автор: А.С. Боранкулова, А.А. Киябаева, Л.Ж. Алашбаева, Н. Маратқызы
Бет 51-58

https://doi.org/10.55956/XCFG6404

Аңдатпа. Мақалада әзірленген итмұрын сығындысы қосылған функционалды сүтқышқылды өнімін өндіру технологиясы сипатталған. Итмұрын сығындысының сүтқышқылды өнімінің физикалық-химиялық, синеретикалық және органолептикалық көрсеткіштеріне қалай әсер ететіндігі қарастырылған. Итмұрын сығындысының оңтайлы мөлшері белгіленген. Сүтқышқылды өнімін өндіру үшін пайдалану мақсатында экстракция арқылы алынған сығындының өнім сапасына әсері зерттелген.

Тірек сөздер: итмұрын сығындысы, функционалды сүтқышқылды өнім, сүт, тағам өнімдері, эсктракция.

Боранкулова, А.С. Функционалды өнімнің сапасына итмұрын сығындысының әсерін зерттеу [Мәтін] / А.С. Боранкулова, А.А. Киябаева, Л.Ж. Алашбаева, Н. Маратқызы // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №2(76). – Б.51-58. https://doi.org/10.55956/XCFG6404

(PDF)

Автор: С. Алтайулы, А.Ш. Елеусизов
Страница 45-50

https://doi.org/10.55956/WBNZ4051

Аннотация. Статья посвящена пользе бездрожжевого хлеба, предназначенного для лучшей усвояемости и облегчения процесса пищеварения. Во многом это связано с грубостью и плотностью такого хлеба: плотный мякиш в пищевом комке способствует более активной работе кишечника, благодаря чему активизируется работа мышц пищеварительного тракта, лучше усваивается пища. В работе изложена возможность производства бездрожжевого хлеба из пшеничной муки цельносмолотого зерна. Определены оптимальные режимные параметры технологического процесса производства бездрожжевого хлеба. Предложенный метод производства позволяет получать продукт высокой пищевой ценности и замедляет процесс зачерствения готового продукта.

Ключевые слова: бездрожжевой, хлеб, цельносмолотое зерно, разрыхление теста, давление, хлебопекарные свойства, созревание, сбивной хлеб.

Алтайулы, С. Производство бездрожжевого хлебаиз муки цельносмолотого зерна [Текст] / С. Алтайулы, А.Ш. Елеусизов // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №2(76). – С.45-50. https://doi.org/10.55956/WBNZ4051

(PDF)

Автор: Н.В. Иванникова, А.Б. Мынбаева
Страница 37-44

https://doi.org/10.55956/HIPS7107

Аннотация. В статье проанализирована перспективность расширения ассортимента функциональных продуктов питания – хлебобулочных изделий: булочек и хлебных палочек посредствам использования нетрадиционного растительного сырья – культуры киноа, конопляной клетчатки. В статье представлен потенциал киноа в качестве сырья для производства отдельных хлебобулочных изделий, функциональные свойства конопляной клетчатки. Обоснована целесообразность использования растительных источников пищевых и биологически активных веществ (муки киноа, клетчатки конопляной, гречневой муки) для корректировки пищевой ценности безглютеновых, хлебобулочных изделий для здорового и лечебно- профилактического питания.

Ключевые слова: киноа, конопляная клетчатка, гречневая мука, хлебные палочки, функциональное питание, функциональные свойства.

Иванникова, Н.В. Технология хлебобулочных изделий с использованием безглютенового сырья [Текст] / Н.В. Иванникова, А.Б. Мынбаева // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №2(76). – С.37-44. https://doi.org/10.55956/HIPS7107

(PDF)

Автор: Н.Б. Абишева, К.Т. Шеров
Бет 28-36

https://doi.org/10.55956/EZZT7810

Аңдатпа. Жұмыста әртекті материалдарды үйкеліспен дәнекерлеудің қолданыстағы технологияларын зерттеу нәтижелері, сондай-ақ токарлық білдек (станок) негізінде үйкеліспен дәнекерлеуге арналған арнайы құрылғының конструкциясы келтірілген. Әртүрлі материалдарды үйкеліс арқылы дәнекерлеудің жаңа әдісін жасауға және оны жүзеге асыру үшін арнайы құрылғыны жасауға бағытталған авторлардың ғылыми зерттеулерінің алдын-ала нәтижелері келтірілген. №4676 пайдалы модельге ҚР патенті алынған токарлық станок негізінде үйкеліспен дәнекерлеуге арналған құрылғының конструкциясы сипатталған. Үйкеліс дәнекерлеу технологиясын дамыту бойынша қосымша зерттеулердің міндеттері анықталды.

Тірек сөздер: үйкеліспен дәнекерлеу, цилиндрлік металл бөлшектер, әртекті материалдарды қосу, балқу температурасы, өзек.

Абишева, Н.Б. Әртекті материалдарды үйкеліспен дәнекерлеу үшін арналған арнайы құрылғының құрылымы [Мәтін] / Н.Б. Абишева, К.Т. Шеров // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №2(76). – Б.28-36. https://doi.org/10.55956/EZZT7810

(PDF)

Автор: Б.А. Қойайдаров, Н.Ж. Сапарова
Бет 17-27

https://doi.org/10.55956/MNDZ9483

Аңдатпа. Мақалада беті пластинкалармен қырланған цилиндр желдөңгелекпен жабдықталған желқозғалтқышты құрамдау және есептеу әдістемесі берілген.

Тірек сөздер: желқозғалтқыш, желдөңгелек, цилиндр, пластинка, қыр, күш, момент, қуат.

Қойайдаров, Б.А. Пластина қырлы цилиндр желдөңгелекті желқозғалтқышты есептеу [Мәтін] / Б.А. Қойайдаров, Н.Ж. Сапарова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №2(76). – Б.17-27. https://doi.org/10.55956/MNDZ9483

(PDF)

Автор: Б.А. Қойайдаров, М.А. Бейсекова
Бет 12-16

https://doi.org/10.55956/SRQQ6729

Аңдатпа. Мақалада сегіз пластина қалақты желдөңгелекпен жабдықталған желқозғалтқыштың күш-қуат параметрлерін есептеу әдістемесі баяндалған.

Тірек сөздер: желқозғалтқыш, желдөңгелек, пластина, қалақ, жел, күш, момент, қуат.

Қойайдаров, Б.А. Пластина қалақты желқозғалтқышты есептеу [Мәтін] / Б.А. Қойайдаров, М.А. Бейсекова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №2(76). – Б.12-16. https://doi.org/10.55956/SRQQ6729

(PDF)