Механика және технологиялар 2022-4
Автор: Р.Т. Қауымбаев, М.Ш. Шардарбек
Бет 51-57

https://doi.org/10.55956/EXOA2793

Аңдатпа. Мақалада органолептикалық және физикалық-химиялық көрсеткіштері бойынша жартылай қатты сыр өнімдерінің сапасына салыстырмалы бағалау жүргізу нәтижелері қарастырылған. Зерттеу нысаны ретінде «Михайловский сыр» ААҚ (Ресей), «Меркі сыр зауыты» ЖШС, «Жуалы сүт компаниясы» ЖШС, «Сүт-Бұлак» ЖАҚ (Қырғызстан) кәсіпорындарымен өндірілген жартылай қатты сыр өнімдерінің 4 үлгісі таңдап алынған. Жартылай қатты сыр өнімдерін сапалық тұрғыдан зерттеу МЕМСТ 52972-2008 «Жартылай қатты сырлар. Техникалық шарттар» талаптары негізінде анықталды. Таңдалған жартылай қатты сыр өнімдерінің сапасын бағалау бойынша орындалған жұмыстың нәтижесі кейбір үлгілердің бірқатар сапалық көрсеткіштері бойынша нормативтік құжатта бекітілген талаптарға сәйкес келмейтіндіктерін көрсетеді.

Тірек сөздер: сараптама, өнімнің сапасы, сыр өнімі, нормативтік құжат, тағамдық қасиет, органолептикалық көрсеткіштер.

Қауымбаев, Р.Т. Сауда желілерінде сатылатын әртүрлі өндірушілердің жартылай қатты сыр өнімдерінің сапасын салыстырмалы бағалау [Мәтін] / Р.Т. Қауымбаев, М.Ш. Шардарбек // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №4(78). – Б.51-57. https://doi.org/10.55956/EXOA2793

(PDF)

Автор: Н.С. Машанова, С. Әлтайұлы, Л.Г. Кудренов
Бет 45-50

https://doi.org/10.55956/GBEW8692

Аңдатпа. Мақалада итмұрын сығындысы қосылған йогурт өндіру технологиясы қарастырылған. Өсімдік негізіндегі толтырғыштарды пайдалану сүт өнімдерінің тағамдық құндылығын арттырудың бір жолы болып табылады. Сүт негізін өсімдік қоспаларымен үйлестіру келешегі зор бағыт болып табылады, өйткені функционалды тамақтану талаптарына жануарлар мен өсімдік шикізатына негізделген көп компонентті өнімдер сәйкес келеді. Зертханалық жағдайда органолептикалық көрсеткіштері бойынша итмұрын сығындысының оңтайлы дозасы, йогурт материалының массасы эксперименталды түрде зерттелді. Технологиялық сұлбада ұсынылғандай сығындыны араластырып және салқындатылғаннан кейін қосу нәтижесінде дайын өнімнің оңтайлы органолептикалық және физикалық-химиялық қасиеттерін арттыратыны байқалды. Итмұрын сығындысы қосылған йогурт жақсы органолептикалық және физикалық-химиялық қасиеттерге ие және технологиялық процестің өзгеруін қажет етпейтін өнім екені анықталды.

Тірек сөздер: ешкі сүті, йогурт, итмұрын сығындысы, сүт қышқылды өнімдер, функционалдық өнім.

Машанова, Н.С. Итмұрын сығындысы қосылған йогурт өндіру технологиясын жетілдіру [Мәтін] / Н.С. Машанова, С. Әлтайұлы, Л.Г. Кудренова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №4(78). – Б.45-50. https://doi.org/10.55956/GBEW8692

(PDF)

Автор: I. Bekbasarov, P. Poyta, K. Suienshbayeva
Бет 29-44

https://doi.org/10.55956/XHWO6756

Abstract. Perform theoretical research, aimed at solving problems of determining the physical parameters of the components (fine and coarse earth) of soil mixtures intended for the construction of elements (thrust prisms, cores, depressions, screens, impervious devices) of bulk earth dams. In a new formulation the tasks have been solved in relation to two variants of the state of the soil mixture. As the first option, the case is considered when free water, air and gaseous substances take place in the pores of the fine earth, and the second option, when only water is in the pores of the fine earth. The received formulas, allowing to establish the volume and mass of fine powder and large amount of soil mixture. There are also formulas for determining the density of fine-grained and coarse-grained for the indication of two variants of soil mixtures. The formulas are recommended to be used at the stage of realization of the process of conditioning of soil mixtures, that is, to change the moisture, density and granulometric composition of their components. In this case, the formulas relating to the first variant state of soil mixtures, preferably used for their conditioning in quarries, reserves (warehouses) and transportation. The results of checking the formula for determining the density of a fine-grained component in a dry state are given. The novelty of the obtained solutions lies in the fact that, unlike existing methods, they take into account the presence of free water, air and gaseous substances in the composition of soil mixtures, which have a significant effect on the compaction of the mixtures.

Keywords: Soil mixture, fine earth, coarse earth, volume, mass, density.

Bekbasarov I., Poyta P., Suienshbayeva K. Determination of the fine-grained component parameters of the soil mixture for the establishing of the elements of bulks earth dams // Mechanics and Technology / Scientific journal. – 2022. – No.4(78). – P.29-44. https://doi.org/10.55956/XHWO6756

(PDF)

Автор: М.Н. Байтемиров, Б.Б. Джанузаков
Бет 19-28

https://doi.org/10.55956/IXKK9037

Аннотация. Приведены результаты экспериментальных лабораторных исследований с применением моделей свай без острия, с закругленной нижней частью, с пирамидальным острием, а также с клиновидным острие при различных углах заострения. Установлено, что форма нижнего конца и угол заострения моделей свай оказывает влияние на их глубину погружения, удельную энергоемкость забивки и несущую способность. Для оценки несущей способности моделей свай разработан и использован метод динамических испытаний.

Ключевые слова: свая, грунт, модель сваи, погружаемость сваи, забивка, энергоемкость, несущая способность, осадка, отказ.

Байтемиров, М.Н. О погружаемости, энергоемкости и несущей способности призматических свай с разной формой нижнего конца [Текст] / М.Н. Байтемиров, Б.Б. Джанузаков // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №4(78). – С.19-28. https://doi.org/10.55956/IXKK9037

(PDF)

Автор: Н.Г. Мамаев
Бет 12-18

https://doi.org/10.55956/QQJB2374

Аннотация. Представлены закономерности уплотнения образцов супеси при действии постоянной и линейно-возрастающей ударной нагрузки. Установлено, что между деформационными параметрам грунта и энергетическими параметрами ударной нагрузки имеют место устойчивые корреляционные зависимости. Выявлено, что градиент удара при постоянном режиме приложения нагрузки в 1,29-518,7 раза выше, чем при линейно-возрастающем режиме, что свидетельствует о высокой эффективности линейно-возрастающего режима по затратам энергии удара на единицу объема деформации грунта.

Ключевые слова: супесь, образец, ударная нагрузка, режим приложения, градиент, объем, глубина, энергия.

Мамаев, Н.Г. О закономерностях уплотнения глинистого грунта ударной нагрузкой для возведения строительных обьектов [Текст] / Н.Г. Мамаев // Механика и технологии / Научный журнал. – 2022. – №4(78). – С.12-18. https://doi.org/10.55956/QQJB2374

(PDF)

Автор: А.А. Сағындықов, Б.Ә. Нұрлыбаев, Н.Т. Қарабаев, А.К. Амирова
Бет 6-11

https://doi.org/10.55956/RXEV1504

Аңдатпа. Модификацияланған тұтқыр заттар мен ұлпа күлдері негізінде жақсартылған құрылыста пайдалану сипаттамалары бар автоклавсыз қатайтылған көбік бетондарының құрамдары мен көбік бетонының беріктігін, тығыздығын математикалық аппаратты қолдану арқылы басқару модельдері ұсынылған.

Тірек сөздер: көбік бетон, модификацияланған тұтқыр, ұлпа күл, көбік түзгіш, беріктік, орташа тығыздық, жылу өткізгіштік.

Сағындықов, А.А. ЖЭС күлі негізіндегі модификацияланған тұтқырлар және көбік бетондар [Мәтін] / А.А. Сағындықов, Б.Ә. Нұрлыбаев, Н.Т. Қарабаев, А.К. Амирова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2022. – №4(78). – Б.6-11. https://doi.org/10.55956/RXEV1504

(PDF)