Home - Archives - Mechanics & Technologies - Механика және технологиялар 2021-2

Механика және технологиялар 2021-2
Автор: Н.В. Иванникова, Ш.Д. Умирбаева
Страница 69-74

https://doi.org/10.55956/OGPU1792

Аннотация. В статье представлена возможность использования псевдозерновой культуры киноа в производстве кисломолочных напитков для повышения функциональности свойств. В рамках научного исследования для расширения сферы традиционного использование киноа и обеспечения новых, более здоровых и питательных продуктов питания, был разработан кисломолочный напиток на основе киноа. Адекватность применения подтверждена нетривиальным химическим составом культуры, ее функциональными свойствами.

Ключевые слова: киноа, кисломолочный продукт, функциональное питание, функциональные свойства.

Иванникова, Н.В. Использование культуры киноа в производстве кисломолочного продукта функционального назначения [Текст] / Н.В. Иванникова, Ш.Д. Умирбаева // Механика и технологии / Научный журнал. – 2021. – №2(72). – С.69-74. https://doi.org/10.55956/OGPU1792

(PDF)

Автор: Ф.Т. Диханбаева, Г.С. Жунусова, Ж.Ж. Смайлова, А.Б. Есенова, А.А. Женисбекова
Бет 61-68

https://doi.org/10.55956/GMYR8201

Аңдатпа. Мақалада жаңа зығыр майы қосылған түйіршікті сүзбе өнімінің технологиясы, оның сапасы мен қауіпсіздік көрсеткіштерне жасалған зерттеулер нәтижелері көрсетілген. Әзірленген жаңа өнімнің органолептикалық көрсеткіштеріне, химиялық құрамына, дәрумендер мөлшеріне, ауыр металдар, антибиотиктер мөлшері мен микробиологиялық көрсеткіштеріне зерттеулер жүргізілді. Жаңа өнімнің құрамындағы ақуыздар - 15,21%, майлар - 18,5%, көмірсулар - 3,8% екені анықталды. Сонымен қатар, жаңа өнім құрамында А, Е, С, және В тобының дәрумендер мөлшері анықталды. Зерттеуге алынған жаңа өнім құрамындағы ауыр металдар, антибиотиктер мөлшері мен микробиологиялық көрсеткіштері КО ТР рұқсат етілген деңгейден аспайтыны көрсетілді.

Тірек сөздер: зығыр майы, түйіршікті сүзбе, дәрумендер, ауыр металдар, антибиотиктер.

Диханбаева, Ф.Т. Жаңа түйіршікті сүзбе түрін әзірлеу және зерттеу [Мәтін] / Ф.Т. Диханбаева, Г.С. Жунусова, Ж.Ж. Смайлова, А.Б. Есенова, А.А. Женисбекова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2021. – №2(72). – Б.61-68. https://doi.org/10.55956/GMYR8201

(PDF)

Автор: А.М. Саидов, З.И. Черныш, Ж.Е. Балгужинова, Н.Д. Жангабылова
Страница 55-60

https://doi.org/10.55956/EGQU2933

Аннотация. В статье представлен краткий обзор использования нетрадиционных ингредиентов в производстве макаронных изделий и продемонстрирована перспективность их обогащения цельнозерновой мукой. Разработана рецептура производства макаронных изделий с заменой части муки на цельнозерновую, описана польза на организм человека от употребления нового вида готовых макаронных изделий.

Ключевые слова: макаронные изделия, цельнозерновая мука, технология производства, твердая пшеница, качество.

Саидов, А.М. Разработка рецептуры макаронных изделий с добавлением цельнозерновой муки [Текст] / А.М. Саидов, З.И. Черныш, Ж.Е. Балгужинова, Н.Д. Жангабылова // Механика и технологии / Научный журнал. – 2021. – №2(72). – С.55- 60. https://doi.org/10.55956/EGQU2933

(PDF)

Автор: С.Т. Жиенбаева, Т.Ж. Жолашева, А.Б. Мынбаева
Бет 50-54

https://doi.org/10.55956/EQAO3436

Аңдатпа. Мақалада қонақжүгеріні құсқа арналған құрама жем өндірісінде қолдану мүмкіндігі баяндалған. Қонақжүгерінің қоректік құндылығын жоғарылату мақсатында оны өсіру қарастырылды. Өсірілген қонақжүгеріні жұмыртқалайтын тауықтарға арналған құрама жем өндірісінде қолданудың тиімділігі көрсетілді.

Тірек сөздер: қонақжүгері, химиялық құрам, жұмыртқалайтын тауықтарға арналған құрама жем.

Жиенбаева, С.Т. Қонақжүгеріні құсқа арналған құрама жем өндірісінде тиімді қолдану [Мәтін] / С.Т. Жиенбаева, Т.Ж. Жолашева, А.Б. Мынбаева // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2021. – №2(72). – Б.50-54. https://doi.org/10.55956/EQAO3436

(PDF)

Автор: Г.М. Нұрахмет, А.К. Изембаева, М.П. Байысбаева
Бет 45-49

https://doi.org/10.55956/GLZJ5250

Аңдатпа. . Мақала өнімді дайындауға қажетті шикізат пен көкжидек қосылған дәндік батончиктің микробтық ластануын, яғни микробиологиялық сапа көрсеткіштері мен санитарлық-химиялық көрсеткіштерін бағалауға арналған. КМАФАнМ (мезофильді аэробты және факультативтік-анаэробты микроағзалардың саны) көрсеткіші зерттелген шикізат пен дәндік батончик үлгілерінде КО ТС 021/2011 талаптарына сәйкес екені анықталды. Өндіруші жариялаған дәндік батончиктің технологиялық процестері дұрыс тамақтануға арналған өнімнің қасиеттерін алуға мүмкіндік беретінін көрсетті.

Тірек сөздер: дәнді дақылдар, сұлы, күріш, арпа, көкжидек, тағамдық талшықтар, микробтық ластану.

Нұрахмет, Г.М. Көкжидек қосылған дәндік батончиктің санитарлық-химиялық және микробиологиялық сапа көрсеткіштерін зерттеу [Мәтін] / Г.М. Нұрахмет, А.К. Изембаева, М.П. Байысбаева // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2021. – №2(72). – Б.45-49. https://doi.org/10.55956/GLZJ5250

(PDF)

Автор: Е. Спандияров
Бет 41-44

https://doi.org/10.55956/SMIF4067

Аңдатпа. Жұмыста бидай дәнінің механикалық қасиеттерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Бидай дәнінің деформациялануы мен қирау схемасын талдау арқылы сыналатын үлгінің негізгі қарсыласуы серпімді деформацияның шекті кезеңінде жүретіні туралы қорытынды жасалды. Сондай-ақ дән шикізаттарын ұсату процесінің физикалық көрінісіне толықтырулар мен түзетулер енгізілді.

Тірек сөздер: қиратушы күш, деформация, жүктелген күш, серпімді деформация, пластикалық деформация, микрожарық.

Спандияров, Е. Бидай дәнінің механикалық қасиеттері [Мәтін] / Е. Спандияров // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2021. – №2(72). – Б.41-44. https://doi.org/10.55956/SMIF4067

(PDF)