Главная - Архив - Механика и технологии - Жаңа номер - Механика және технологиялар - Механика және технологиялар 2024-1 - Кәдімгі итмұрын қосылған макарон өнімдерінің тағамдық құндылығын жақсарту
Кәдімгі итмұрын қосылған макарон өнімдерінің тағамдық құндылығын жақсарту
https://doi.org/10.55956/INHM2825
Аңдатпа. Азық-түлік сапасы және адамның жалпы диетасының тепе-теңдігі денсаулық жағдайы мен оның өмір сүру сапасы үшін өте маңызды. Макарон өнімдері халықтың барлық топтарында тұрақты сұранысқа ие, сондықтан оны функционалды компоненттерді енгізу объектісі ретінде қарастыруға болады. Макарон өнеркәсібінің кәсіпорындары функционалдық бағыттағы байытылған өнімдер шығарады, бірақ олардың саны бүгінгі күні жеткіліксіз. Макарон өнімдерінің танымалдылығын, химиялық құрамын өзгерту және тағамдық құндылығын арттыру мақсатында макарон қамырының құрамына байытатын шикізатты қосу мүмкіндігін ескере отырып, бұл бағытты өзекті және перспективалы деп санауға болады. Зерттеуде жүйелеу, талдау және жалпылау әдістері қолданылды. Жұмыс Қостанай мелькомбинаты АҚ-да, макарон цехында (Қостанай облысы) жүргізілді. Мақалада ресейлік және шетелдік зерттеушілердің байытылған өнімдер ассортиментін, атап айтқанда дәстүрлі емес шикізатты, соның ішінде итмұрын өндірісінде қолданылатын байытылған макарон өнімдерін кеңейтудің бүкіл әлемдегі перспективалық бағыты бойынша ғылыми еңбектеріне шолу берілген. Макарон өнеркәсібіндегі проблемалар мен тенденциялар көрсетілген. Зерттеу нәтижелері дәстүрлі емес шикізатты пайдалана отырып, макарон өнімдерінің жаңа рецептері мен технологияларын әзірлеу кезінде зерттеушілер мен өндірушілерге қызықты және пайдалы болуы мүмкін.
Тірек сөздер: функционалды тағамдар, бидай ұны, итмұрын, макарон, байыту, тағамдық құндылығы.
Аубакирова, Г.Е. Кәдімгі итмұрын қосылған макарон өнімдерінің тағамдық құндылығын жақсарту [Мәтін] / Г.Е. Аубакирова, А.М. Саидов, А.К. Кожахметова // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2024. – №1(83). – Б.8-17. https://doi.org/10.55956/INHM2825